Baharat, yiyecek ve içeceklere lezzet ile hoş koku katan tatlandırıcılardır. Bu ürünler bitkilerin kök, yaprak, tohum ya da meyvelerinden elde edilebilir. Taze olarak tüketilenlerin yanı sıra kurutulmuş çeşitleri de az değildir. Bu özel ürünler tane olarak veya toz haline getirilerek kullanılır.
Baharat, yiyecek ve içeceklere lezzet ile hoş koku katan tatlandırıcılardır. Bu ürünler bitkilerin kök, yaprak, tohum ya da meyvelerinden elde edilebilir. Taze olarak tüketilenlerin yanı sıra kurutulmuş çeşitleri de az değildir. Bu özel ürünler tane olarak veya toz haline getirilerek kullanılır.
Baharat
Baharatlar kendine has aromasıyla eklendiği yiyecek veya içeceğin lezzetini çok değiştirir. Bunların bir kısmı yiyecekleri pişirmeden önce eklenir. Bazılarını ise piştikten sonra, yerken kullanmak daha doğrudur. İnsan vücuduna faydalı içeriklere sahip baharatların bazıları çay olarak da tüketilebilir.
Baharat çeşitleri
Baharat çeşitleri listesi bir hayli uzundur. Temel ayrım, tek olarak kullanılan çeşitlerle baharat karışımları şeklinde yapılabilir. Baharat karışımları, birden fazla baharatın bir araya gelmesiyle oluşturulan özel çeşnilerdir. Tüm dünyada tanınan, Hindistan kökenli bir lezzet olan köri bu baharat karışımlarının güzel bir örneğidir. Köride kullanılan baharatlar sabit değildir. İsteyen herkes, kendi damak zevkine göre farklı baharatları harmanlayıp kendi körisini oluşturabilir. Bu özel karışım daha çok tavuk, sebze ve etlerle kullanılır.
Son dönemin popüler baharat karışımlarından biri de kajun baharatıdır. Özellikle patates kızartmasına çok yakışan bu özel ürün sarımsak ve soğan tozu, toz biber, karabiber, tuz, kimyon, kuru kekik ile fesleğenden oluşur. Bu karışıma birkaç baharat eklemek veya çıkarmak mümkündür. Güçlü ve aromatik yapısıyla damakta iz bırakır.
Karabiber, tüm dünyada yaygın olarak tüketilen bir baharat çeşididir. Adında geçen biberin aksine sebze olarak tükettiğimiz ürünle bir alakası yoktur. Sıcak iklimlerde yetişen, çalı şeklinde bir ağacın meyvesidir. Bu ağacın olgunlaşmadan toplanıp kurutulan meyveleri karabiber, olgunlaşıp kurutulan çeşidi kırmızı karabiber olarak adlandırılır. Olgunlaşan meyvelerin soyulup kurutulmasıyla da beyazbiber elde edilir. Bu lezzetli baharat tane olarak veya öğütülerek tüketilir. Et terbiyesi ve köfte harcında akla ilk gelen üründür. Tencere yemekleri ve pilava da yerken eklenebilir. Salçalı makarna soslarının da vazgeçilmezidir.
Pul biber, kırmızı biberin kurutulup öğütülmesiyle elde edilen, mutfakların vazgeçilmez tatlarından biridir. Yapımı çok zahmetli olan bu ürünü yemesi çok keyiflidir. Şanlıurfa ve Kahramanmaraş bölgesinde yetiştirilen özel cins biberlerden elde edilen isot, bu baharatın çok acı bir çeşididir. İsot, Şanlıurfa’yla özdeşleşmiş geleneksel bir lezzet olan çiğ köftenin temel malzemelerindendir. Toz biber ise pul biberin çok ince öğütülmüş bir çeşididir.
Pul biber yemeklerde ekstra acı isteyenlerin tercihidir. Yemek hazırlanırken veya sonrasında kullanılabilir. Kebap, lahmacun, köfte gibi geleneksel lezzetlerimizin vazgeçilmez eşlikçileri arasındadır.
Kimyon, aynı adlı bitkinin tohumlarının ezilip toz haline getirilmesiyle elde edilir. Çok güçlü aroması ve hoş kokusuyla tanınan bu özel ürün, sindirim sistemini düzenleyen bir etkiye de sahiptir.
Ülkemizin en sevilen lezzetlerinden biri olan mercimek çorbası, kimyonun en çok yakıştığı yiyecektir. Bu enfes baharatla çok iyi eşleşen bir başka ürün ciğerdir. Arnavut ciğerine de ciğer şişe de kimyon mutlaka eklenmelidir. Kokoreç, kelle paça, söğüş, işkembe, bumbar gibi sakatatların da baş eşlikçisidir.
Kekik, baskın aroması ve hoş kokusuyla özellikle et ve tavuklarla tercih edilen bir lezzettir. Genellikle yüksek rakımlı yerlerde doğal yollarla yetişen bu bitkinin ince yaprakları hem taze hem de kurutularak tüketilir. İltihap giderici özelliği ile de tanınan kekik kaynatılarak özellikle kış aylarında sıklıkla içilir. Bu çay, ağız yaraları ile boğaz ağrısına iyi gelir.
Tarçın, genellikle tatlılarda kullanılan, hoş kokulu bir lezzettir. Baharat olarak kullanılan formu, defnegillerden bir ağaç olan tarçının kurutulmuş kabuğudur. Bu kabuk çubuk şeklinde, tane olarak kullanılabildiği gibi toz olarak da tercih edilebilir. Kan şekerini dengeleyici özelliği nedeniyle daha çok tatlılarla tüketilir. Sütlaç, helva, kazandibi gibi tatlılar servis edilirken mutlaka tarçın eklenir. Bunun yanı sıra kek, elmalı pasta ve bazı kurabiye çeşitlerinin yapımında kullanılır. Bu özel baharat çay olarak tek başına tüketilebildiği gibi bitki çaylarının pek çoğuna da eklenebilir.
Sumak, tarhun, rezene, kişniş, zencefil, zerdeçal, muskat, karanfil, kakule, sıklıkla tüketilen diğer baharat çeşitleri olarak sıralanır.
Baharat fiyatları
Baharat fiyatları, seçilen ürünün cinsine göre belirlenir. Karabiber gibi az yetişen veya kekik gibi toplaması zahmetli ürünlerin fiyatı biraz yüksektir. Pek çok baharattan yiyecek ve içeceklere çok az miktarda katmak yeterli olur. İhtiyaca paralel şekilde baharatlar genellikle, 50-100 gramlık küçük ambalajlarda satılır. Bu sayede, baharat çok pahalı da olsa bütçeyi zorlamaz. Marketlerde hazır paketlenmiş şekilde satılan ürünlerin yanı sıra aktar adı verilen baharatçılardan kilo hesabıyla dökme ürün satın almak da mümkündür.
Yemeklerinizin lezzetine lezzet katacak hoş kokulu, aromatik baharat çeşitleri için Türkiye’nin en büyük kurumsal tedarik şirketi, kurumların ihtiyaç duyduğu kırtasiye, gıda ve içecek, temizlik, hırdavat, medikal ve kişisel bakım, teknoloji, bilgisayar ve aksesuarları, küçük ev aletleri, beyaz eşya, kullan at mutfak, kağıt temizlik grubu, promosyon, iş güvenliği, ofis ve bahçe mobilyaları, petshop, otel buklet, ambalaj, oyuncak ve tekstil Ürünlerini içeren binlerce ürünü satan TEDRA Tedarik ile iletişime geçebilir, damak tadınıza uygun lezzetleri kolayca satın alabilirsiniz.
Comments